Porównanie maszyn do lodów włoskich i świderków które wybrać?

4 min czytania
Porównanie maszyn do lodów włoskich i świderków  które wybrać?

Latem trudno znaleźć punkt sprzedający lody, do którego nie ustawia się kolejka. Sprawia to, że coraz więcej osób chce wejść w biznes lodowy” i zacząć w ten sposób zarabiać. Postanowiłeś zacząć sprzedawać lody z automatu? Wybór odpowiedniej maszyny może sprawić trudność. Sprawdź, czym różnią się maszyny do lodów włoskich i świderków oraz które z tych rozwiązań warto wybrać.

Włoskie czy świderki? Czym różnią się te dwa rodzaje lodów

Lody z automatu są w Polsce bardzo popularne i lubiane. Można je jednak podzielić na dwie główne kategorie, które znacząco się od siebie różnią. Lody włoskie:

  • są bardziej napowietrzone i miękkie,
  • mają lekką konsystencję,
  • mają kopulasty kształt,
  • są bardziej delikatne w smaku.

Lody amerykańskie (świderki”):

  • są mniej napowietrzone,
  • są bardziej zmrożone,
  • mają bardziej zwartą konsystencję i lepiej trzymają kształt,
  • są bardziej wyraziste w smaku.

Oba rodzaje lodów z automatu są niezwykle atrakcyjne i mogą być przygotowywane w wersji dwusmakowej. Żaden z nich nie jest też wyraźnym faworytem wśród klientów jedni wolą lody włoskie, inni lody świderki. Z całą pewnością każde znajdą swoich amatorów szczególnie w upalny dzień.

Maszyna do lodów kryteria wyboru

Jaką maszynę do lodów wybrać? Zanim do tego dojdzie, musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Przy wyborze maszyny do lodów znaczenie mają bowiem:

  • rodzaj lodów, jakie chcesz sprzedawać lody włoskie i świderki produkuje się zupełnie inaczej, a więcwymagają dwóch różnych maszyn; istnieje też sprzęt uniwersalny, który można przystosować do produkcji różnych rodzajów deserów, ale jeśli chcesz oferować jednocześnie lody świderki i lody włoskie, będziesz potrzebować dwóch urządzeń
  • rodzaj lokalu, jaki chcesz prowadzić zdecyduj, czy ma to być mała budka z lodami na wynos, lokal ze stolikami, a może chcesz uzupełnić o maszynę do lodów istniejącą kawiarnię czy cukiernię;
  • liczba sprzedawanych dziennie porcji musisz oszacować, na ilu klientów dziennie możesz liczyć; zależy to m.in. od tego, czy lody będą stanowić jedyny lub główny element Twojej oferty, czy też jedynie jej część.

Dopiero po takiej analizie możesz przejść do wyboru maszyny do lodów.

Maszyny do lodów włoskich i świderków najważniejsze różnice

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się sprzedawać lody świderki, czy lody włoskie, powinieneś zwrócić uwagę na pewne kluczowe parametry maszyny. Różnią się one m.in. pod względem:

  • wydajności określanej w litrach lub porcjach na godzinę; powinna ona być dopasowana do planowanej intensywności sprzedaży;
  • pojemności cylindrów jeśli lody mają być tylko uzupełnieniem Twojej oferty, może wystarczyć automat z cylindrami o pojemności 1,5-2l; jeżeli jednak potrzebujesz większej wydajności, zwróć uwagę na maszyny z cylindrami o pojemności nawet 4,5l;
  • wielkości pojemników na mieszankę powinna być dobrana tak, aby nie było konieczne przerywanie sprzedaży i dokładanie mieszanki;
  • zastosowanego systemu chłodzenia maszyny chłodzone powietrzem są uniwersalne, ale nieco mniej wydajne; chłodzenie wodą jest skuteczniejsze, ale wymaga podłączenia maszyny do instalacji wodno-kanalizacyjnej;
  • budowy maszyny do lodów świderków mają konstrukcje oparte na kegach lub pompach perystaltycznych; maszyny z pompą są rozwiązaniem pewnym i niezawodnym, które daje również możliwość pracy na mieszankach owocowych; zapewniają przy tym łatwe sprawdzanie i uzupełnianie poziomu masy lodowej; maszyny na kegach to przestarzała technologia, której nie polecamy.
  • wielkości maszyny do lodów można podzielić na nablatowe (mniejsze) i wolnostojące (większe); te pierwsze sprawdzą się w miejscach, w których lody stanowią jedynie uzupełnienie oferty, ponieważ są mniej wydajne, ale za to tańsze;
  • zastosowania na rynku najpopularniejsze są maszyny, które umożliwiają przygotowywania tylko jednego rodzaju lodów (np. włoskie lub świderki); w ofercie dobrych dystrybutorów (takich jak Vegagastro) znajdziesz również sprzęt wielofunkcyjny (np. do lodów włoskich, świderków, mrożonego jogurtu, sorbetów), który pozwoli Ci elastycznie modyfikować ofertę.

Ponadto warto zwrócić uwagę na takie funkcje jak:

  • dwa niezależne układy sterujące dzięki nim obie strony maszyny działają niezależnie;
  • tryb nocny utrzymujący w pojemnikach i cylindrach odpowiednio niską temperaturę, dzięki czemu nie ma potrzeby codziennego opróżniania maszyny po zakończeniu pracy;
  • czujnik poziomu masy sygnalizuje, kiedy konieczne jest jej uzupełnienie;
  • automatyczne mycie skraca czas potrzebny na czyszczenie maszyny i ułatwia zachowanie idealnej higieny.

Dzięki temu z łatwością wybierzesz sprzęt, który spełni Twoje oczekiwania.

Maszyny do lodów włoskich i świderków są podobne, ale pozwalają uzyskać dwa różne rodzaje mrożonych deserów. Niezależnie od tego, który wariant wybierzesz, zwróć uwagę na kluczowe parametry sprzętu i dopasuj je do skali oraz rodzaju swojej działalności. Nie możesz się zdecydować na jeden rodzaj lodów? W ofercie Vegagastro znajdziesz maszyny uniwersalne. Pracownicy firmy doradzą Ci też w wyborze odpowiedniego urządzenia.

Autor: Artykuł sponsorowany

zyrardowski24_kf