Co to jest ozonowanie wody i kiedy się je stosuje?

2 min czytania

Ozonowanie wody to ekologiczny sposób uzdatniania wody. Użyteczne właściwości ozonu sprawiają, że proces ten zdobywa coraz większą popularność. Jak przebiega ta reakcja chemiczna i jakie korzyści ona daje?

Co daje ozonowanie wody?

Ozon (symbol chemiczny O₃) to gaz złożony z trzech atomów tlenu. Jest to nietrwały związek chemiczny o właściwościach utleniających. Dzięki tym cechom jest on zdolny do eliminowania drobnoustrojów takich jak grzyby, wirusy, bakterie, pierwotniaki i roztocza. Dodatkowo ozon utlenia niektóre pierwiastki, w tym metale ciężkie takie jak żelazo.

Wyjątkowe cechy ozonu przyczyniły się do wykorzystywania go w charakterze substancji oczyszczającej. Gaz ten stosuje się m.in. do destylowania wody pitnej. Znalazł on też zastosowanie w medycynie i przemyśle spożywczym, służąc do tworzenia czystej chemicznie wody ozonowej. Przy jego pomocy usuwa się też niebezpieczne substancje z basenów i ścieków.

Jak przebiega proces ozonowania wody?

Proces destylacji wody wykonuje specjalistyczne urządzenie ozonator. Używa się go do rozpuszczania gazu w wodzie. Reakcja chemiczna zachodzi dzięki kolejnej właściwości ozonu, czyli niezwykłej łatwości rozcieńczania. Rozpada się on w wodzie na pojedyncze atomy tlenu.

Profesjonalne ozonatory wody są w stanie rozpuścić nawet 100 g gazu w ciągu godziny. Maszyna ta jest szczelnym zbiornikiem wytwarzającym wysokie ciśnienie. W jego wnętrzu powstają wyładowania elektryczne zachodzące między elektrodą a dielektrykiem. Ze względu na wysoką temperaturę, ozonator należy chłodzić wodą lub specjalną substancją chłodziwem.

Ostatni etap procesu ozonowania wody polega na wprowadzeniu gazu do cieczy. Zadanie to wykonują mieszalniki inżektorowe lub dyfuzory. Maszyna wyposażona jest także w czujniki. Dzięki nim można kontrolować czas trwania reakcji chemicznej i działanie pozostałych systemów ozonatora.

Jakie są zalety ozonowania wody?

Ozonowanie wody to jeden z dwóch sposobów jej uzdatniania. W przeciwieństwie do chlorowania jest to rozwiązanie ekologiczne. W wyniku tego działania powstaje tylko czysty tlen cząsteczkowy. Co więcej, ten sposób oczyszczania wody trwa krócej niż jej chlorowanie.

Kolejną zaletą ozonowania wody jest brak skutków ubocznych. Należy do nich m.in. specyficzny zapach. Powstaje on na skutek właśnie chlorowania. Przekonać się o tym można, udając się na basen. Co więcej, ozonowanie nie zmienia barwy cieczy, pozostawiając wodę przejrzystą.

Autor: piotr