Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Żyrardów

Witaminy grają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Jedną z najważniejszych grup witamin są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ludzie mogą je otrzymać z produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Niektóre witaminy z tej grupy są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, natomiast inne biorą udział w bardzo istotnych procesach. Co warto o nich wiedzieć? W jakich produktach możemy je znaleźć?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – czym są?

Ten rodzaj witamin gromadzi się w tkankach organizmu, zwłaszcza w wątrobie i tkance tłuszczowej. Dlatego ich deficyt nie jest od razu widoczny. Z drugiej strony możliwe jest również przedawkowanie witamin, zwłaszcza witamin A i D, co powoduje hiperwitaminozę. Aby tego uniknąć, można wybrać catering dietetyczny i otrzymać dietę dostosowaną do własnych potrzeb. Nieodpowiednie diety często prowadzą do niedoboru witamin, ponieważ są bogata w tylko jeden rodzaj tłuszczu lub nawet wykluczaj je niemal całkowicie, co prowadzi do braku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do witamin rozpuszczalnych zaliczamy również witaminę E i K. Dostarczanie wszystkich składników odżywczych i witamin jest możliwe przy korzystaniu z diety pudełkowej, którą oferuje catering dietetyczny Żyrardów.

kawior

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – gdzie je znajdziemy?

Witamina A (retinol, karoten) - chroni siatkówkę, poprawia widzenie, szczególnie w nocy i o zmroku. Ma pozytywny wpływ na narządy rozrodcze, stymuluje podziały komórkowe i wzrost nowych tkanek. Bierze udział w metabolizmie, spowalnia procesy starzenia, ponieważ jest silnym antyoksydantem. W gotowej postaci organizm jest w stanie pozyskać witaminę A z produktów pochodzenia zwierzęcego. Szczególnie bogate w witaminę A są w podroby, kawior, masło, ser i jajka. Pożywienie roślinne dostarcza prowitaminy karoten, który pod wpływem enzymów przekształca się w witaminę A. Karoten można pozyskać z następujących warzyw: marchew, szpinak, pomidory, dynia, brokuły. W tłuszczach rozpuszcza się także witamina D, czyli grupa substancji czynnych biologicznie, z których część jest syntetyzowana w organizmie człowieka. Główną funkcją witaminy D jest wspomaganie wzrostu i rozwoju tkanki kostnej. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia i fluoru, a tym samym pomaga zapobiegać osteoporozie i krzywicy. Witamina E (tokoferol) to ważny antyoksydant, poprawia funkcje układu odpornościowego, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów. Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy i narządy krwiotwórcze oraz poprawia stan skóry. W tłuszczach rozpuszczają się także witaminy E i K.