Jaki wybrać piec do pizzerii?

Piec do pizzy stanowi najważniejszy element pizzerii. Musi być praktyczny i poręczny, ustawiony w taki sposób, aby bezpiecznie obok niego przejść czy manipulować długimi narzędziami, przekładając pizze. Zależnie od potrzeb lokalu oraz właścicieli można zdecydować się na urządzenie w kilku rodzajach, charakteryzujące się innymi zaletami i ograniczeniami.

Piec elektryczny a opalany drewnem

Na rynku można dostać różne piece do pizzy, w których zrobienie pizzy nie powinno sprawić najmniejszych problemów. Najpopularniejszy podział odnosi się do sposobu zasilania pieca. Można wyróżnić takie opalane drewnem oraz elektryczne. Przez różny sposób ogrzewania wnętrza, wypieczona w obu piecach pizza będzie się nieco różnic.

Po pierwsze ze względu na to, na czym się piecze. W przypadku piecy na drewno zazwyczaj ciasto kładzie się na rozgrzany kamień, z którego zbudowana jest cała komora urządzenia. Z kolei ten elektryczny może posiadać więcej niż jedną komorę grzewczą, a drożdżowy placek kładzie się na wygrzanej stali. Znaczącą różnicę stanowi cena obu urządzeń – piec elektryczny to wydatek rzędu kilku tysięcy, a wybudowanie pieca z kamienia może kosztować nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Jaki piec lepiej sprawdzi się w pizzerii?

Fani piecy kamiennych mogą przekonywać o innym smaku wypieku, ze względu na bliskość spalanego drewna. Z kolei zwolennicy pieców elektrycznych mogą ustawić dokładną temperaturę, w jakiej ma grzać urządzenie. W pizzerii ważne jest, aby urządzenie było praktyczne, a także dopasowane do wielkości lokalu. Trzeba się liczyć z tym, że piec kamienny zajmie zdecydowanie więcej miejsca, ale może służyć jako reklama restauracji i nawiązanie do tradycji. Z kolei lokale, w których równie istotna jest ilość, mogą być skłonne wybrać piec elektryczny ze względu na dwie komory do pieczenia. W sposobie wypiekania pizzy istotna jest temperatura panująca w urządzeniu – to od tego zależy jakość wypieku, oczywiście nie zapominając o umiejętnościach pizzaiolo.

Nie wszędzie da się wstawić piec kamienny i nie wszędzie jest to konieczne. Z pewnością może to ściągać do lokalu konkretnych klientów, jednak restauracja, która od początku cieszy się dużym zainteresowaniem, będzie stawiać na wydajność oraz ilość, na co pozwala mniejszy piec elektryczny, w którym można wypiec więcej pizz na raz. Niezależnie od wyboru, z pewnością każda pizza będzie wyjątkowa przez połączenie znajdujących się na niej składników.